środa, 19 listopada 2014

Zupa z selera i soczewicy ze śmietanką z orzechów nerkowca

Moim zamiarem było przygotowanie zupy krem z selera, ale pomyślałam sobie, że może można byłoby jakoś podnieść jej wartość odżywczą, więc stwierdziłam, że dodam soczewicy, tym bardziej, że seler i soczewica wydały mi się dobrym połączeniem. Nie myliłam się :) I tak oto powstała pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupa, która po prostu idealnie nadaje się na te obrzydliwie zimne dni, które niestety nas dopadły...




Składniki:
1 średniej wielkości seler
1 ziemniak
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 szklanka zielonej soczewicy
kilka listków kolendry
2 łyżeczki pasty curry
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
pieprz kolorowy świeżo mielony
płatki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól 

Oliwę rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i czosnek. Poddusić. Dodać seler i ziemniak pokrojone na kawałki. Poddusić ok. 4-5 minut. Zalać wodą i dodać soczewicę. Gotować ok. 20 minut z listkami kolendry. Zdjąć z palnika. Przyprawić, dodać koncentrat i zmiksować na gładko. 

Śmietanka z orzechów nerkowca:
1/3 szklanki orzechów nerkowca
woda gorąca tak, by przykryć orzechy

Orzechy zalać gorącą wodą i zostawić na 2-3 godziny. Następnie odlać wodę i dodać taką samą ilość zimnej wody. Zmiksować na gładką śmietankę. 

Zupę podawać ze przygotowaną śmietanką, płatkami migdałów i listkami kolendry. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz