środa, 25 lutego 2015

Orzechowy deser bez pieczenia

Dziś prezentuję wam smakowity deser bez pieczenia o smaku masła orzechowego. Zupełnie nieprzetworzony, zdrowy i wartościowy, a smakuje wyśmienicie. Szybki i niezwykle aromatyczny. Ja użyłam małej tortownicy, ale można też użyć blaszkę kwadratową lub naczynie żaroodporne. 




Spód:
1 1/2 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki kakao lub karobu
1/4 szklanki syropu klonowego lub ryżowego
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Rozgnieść równomiernie na spodzie okrągłej tortownicy o szerokości 

Nadzienie: 
1 szklanka naturalnego masła orzechowego (lub kremu orzechowo-daktylowego)
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub ryżowego
szczypta soli (lub więcej w zależności od tego, czy masło orzechowe jest słone)

Składniki zmiksować i wyłożyć na spód. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy deser stężeje, polać polewą. Można wstawić na jakiś czas do zamrażarki. 

Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki kakao lub karobu
2 łyżki syropu klonowego lub ryżowego






2 komentarze: