czwartek, 20 sierpnia 2015

Sałatka z jarmużu i prażonych orzechów włoskich

Jak pewnie zauważyliście jarmuż stał się teraz dość popularnym i łatwo dostępnym źródłem bogactw odżywczych. Ja korzystam z niego jak tylko mogę, oczywiście głównie w postaci soków, ale ponieważ jego smak jest naprawdę ciekawy postanowiłam przygotować z niego sałatkę. Ostatnio prezentowałam wam noodle z jarmużem i właśnie wtedy pojawił się pomysł, że z lekko podduszonego jarmużu, którego smak jest naprawdę niesamowicie orzechowy, przygotuję sałatkę, żeby jeszcze bardziej skorzystać z dobrodziejstw tej cudownej zieleniny. 



Składniki:
5-6 dużych liści jarmużu
4-5 truskawek
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki soku z limonki
60g fety lub serka sałatkowego
3 łyżki oleju sezamowego
pieprz czarny świeżo mielony

Dressing:
3-4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól

Jarmuż wymyć i odkroić wzdłuż gałązki. Posiekać na mniejsze kawałki i dusić na oleju przez 5-7 minut. Można podlać odrobinkę wodą. Odstawić do wystudzenia. 

Orzechy pokroić i lekko uprażyć na patelni. 
Jarmuż rozłożyć na talerzu. Posypać orzechami, pokrojoną w kostkę fetą i połówkami truskawek. Oprószyć pieprzem. 
Przygotować dressing i skropić sałatkę. 

Smacznego!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz