poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Zapiekanka z kaszy bulgur z grillowanymi bakłażanami i tofu

Od jakiegoś czasu korzystam ze smakowitości i bogactwa odżywczego kaszy bulgur. Jeśli jeszcze nie spróbowaliście, poniższy przepis może być dobrym pomysłem na początek. Polecam ze względu na łatwość przygotowania, smak i uniwersalność potrawy. Kasza bulgur sama w sobie jest pyszna i delikatna, a pasuje do niej sporo składników, więc każdy może skomponować coś dla siebie. Oto i moja propozycja. 




Składniki: 
200g kaszy bulgur
1 kostka tofu naturalnego
1 średniej wielkości bakłażan
5-6 średniej wielkości pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki tartek mozzarelli (opcjonalnie)
czarny pieprz świeżo mielony
tymianek (lub inne zioła)
ostra papryczka
curry
świeża bazylia
2-3 łyżki oliwy
sól (ja użyłam soli swaneckiej z Gruzji, która pewnie jeszcze udoskonaliła potrawę, ale może być zwykła sól lub ulubiona przyprawa na bazie soli)

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z odrobiną soli, a następnie przyprawić ziołami, solą i odrobiną curry. Ułożyć na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego. Oprószyć czarnym pieprzem. 

Bakłażan pokroić w plastry i grillować na patelni grillowej. 
Pomidory pokrojone w kostkę poddusić na cebulce, czosnku i oliwie przez kilka minut. Przyprawić świeżą bazylią, solą, papryczką i pieprzem. 
Pomidory wyłożyć na kaszę, na nie ułożyć plastry bakłażana i oprószyć solą i pieprzem. 
Tofu (może być wcześniej marynowane) pokroić w cienkie plastry i ułożyć na bakłażanach. Lekko przyprawić, jeśli nie było marynowane. 
Całość oprószyć mozzarellą. 

Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut w 180 stopniach. 
Pycha!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz