środa, 7 października 2015

Jesienny krem z pomidorów i papryki

Dziś ma dla was szybką jesienną i cudownie rozgrzewającą zupę krem z pomidorów i pieczonej papryki. Jest super smaczna, niezwykle aromatyczna i świetnie rozgrzewa dzięki dodatkowi ostrej papryczki. Zupę zdecydowałam się podać z gotowaną/podprażoną soczewicą, która idealnie komponuje się z pomidorami i paprykom - dla mnie to jedno z ulubionych połączeń. Spróbujcie sami. 



Składniki: 
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
1/2 małej ostrej papryczki lub płatki pepperoncino
4-5 pomidorów
2 czerwone papryki
1/2 szklanki gotowanej soczewicy
sól
pieprz czarny świeżo mielony
słodka śmietanka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek i bazylię. Poddusić. Następnie dodać umyte i pokrojone pomidory. Dusić ok. 10 minut. 

Paprykę owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach. 
Odwinąć z folii i obrać ze skórki. Dodać do pomidorów. Dorzucić papryczkę i inne przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę. 

Podawać z soczewicą i śmietanką. 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz