niedziela, 18 października 2015

Kokosowe Curry z kalafiorem i szpinakiem

Dziś znów dość jesiennie, bo ja dla mnie tego rodzaju potrawy są typowo rozgrzewające i idealnie nadają się na taką pogodę, jaka ostatnio bardzo skąpi nam słońca. Poza tym, mamy idealny sezon na wszelkie warzywa, dlatego curry może tak naprawdę powstać ze wszystkiego, na co macie ochotę. Możecie też dodać do niego tofu lub tempeh....co kto lubi :)



Składniki: 
1/3 kalafiora
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kawałek imbir ok. 1cm
1/2 cebuli
1 czerwona papryka
3-4 garście świeżego szpinaku
1/2 szklanki mleka kokosowego
olej
curry
płatki ostrej papryczki
sól

Olej rozgrzać na patelni. Cebulkę posiekać, a czosnek i imbir przecisnąć. Chwilkę poddusić. Dodać pokrojony na kawałki kalafior, paprykę i marchew pokrojoną w plasterki. Dusić ok. 10 minut, podlewając odrobinkę wodą. Dodać curry i ostrą papryczkę. Następnie dodać liście szpinaku i dusić ok. 2-3 minut. Zabielić mlekiem kokosowym i gotowe! Odrobinę posolić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz