niedziela, 11 października 2015

Pulpety sojowe z sosem z kurek

Chciałam wam dziś zaprezentować kolejny pomysł na pulpety...Nie wiem, czy lubicie je aż tak jak ja, ale jeśli nie to najwyższy czas się do nich przekonać, ponieważ są pyszne, zdrowe, aromatyczne i NIE są smażone!!! W zasadzie pulpety można zrobić ze wszystkich ulubionych składników. Możecie dodawać do nich wszelkie zdrowe dodatki...chodzi o to by zadbać o konsystencję przed ich upieczeniem, a można zapewnić ją oczywiście jajkiem i bułką tartą, ale również lnem, płatkami drożdżowymi, płatkami owsianymi lub mielonymi orzechami. Wybór należy do was :)




Składniki:
2 szklanki gotowanej soi (zmiksowanej lub zmielonej)
1 szklanka tartej i odsączonej cukinii
1 łyżka nasion chia 
2 łyżki płatków drożdżowych
1 jajko
bułka tarta (tyle ile uznacie za stosowne, by łatwo lepić pulpety)
świeża bazylia
sól
pieprz
papryka ostra
zasadniczo wszelkie ulubione przyprawy

Wszystkie składniki połączyć i lepić kulki. Kulki zapiec w piekarniku przez 20 minut. Następnie zalać sosem i zapiekać przez kolejne 10 minut. 

Sos: 
300 g kurek
1 cebula
200 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki (jeśli trzeba)
woda
sól/pieprz
świeża pietruszka
2 łyżki masła

Masło roztopić na patelni i dodać posiekaną cebulkę. Następnie dodać umyte i pokrojone kurki. Poddusić ok. 10 minut. Zalać śmietanką. Jeśli trzeba zagęścić wodą z mąką. Przyprawić. 

Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Witam,

    a ile kulek mniej więcej wychodzi z tej ilości składników?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie zależy, jakie duże...mi wychodzi ok. 15, ale staram się, aby zmieściły się w standardowej wielkości naczyniu żaroodpornym.

      Usuń