środa, 14 października 2015

Sos z pieczonych pomidorów z kaparami i koperkiem

Powoli zakończyłam sezon na zaprawy pomidorowe, ale podzielę się z wami cudownym i super szybkim przepisem na sos z pieczonych pomidorów, który najlepiej wypróbujcie jak najszybciej, kiedy pomidory mają jeszcze swój niesamowicie cudowny smak. To naprawdę fajna alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego. 



Składniki na sos na 2 osoby: 
1 kg pomidorów lima/śliwkowych
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny świeżo mielony
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki kaparów (opcjonalnie, można zastąpić oliwkami)
kilka świeżych gałązek koperku
płatki ostrej papryczki
parmezan 

Pomidory umyć i przekroić na pół. Ułożyć na blaszce razem z pokrojonym czosnkiem i cebulą. Skropić oliwą, oprószyć solą i papryką, i piec w piekarniku przez ok. 20-30 minut 1 temperaturze 160-170 stopni.Zerkajcie na nie tak na wszelki wypadek. 

Po upieczeniu pomidory zmiksować z blenderze, dodając odrobinę wody lub oliwy. Przyprawić dodatkowo jeśli trzeba. 
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Dodać kapary i gałązki koperku. Nakładać na talerze i dekorować parmezanem. Oprószyć czarnym pieprzem. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz