wtorek, 3 maja 2016

Dwukolorowa zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi już w pełni, dlatego z przyjemnością korzystam z niego pełnymi garściami :) Dziś dwukolorowa zupa krem ze szparagów, czyli zupa, którą chciałam zrobić już od dawna, a zabrałam się za to dopiero w tym roku...Bardzo polecam! Pyszna, zdrowa i elegancka :)




Składniki: 
pęczek zielonych szparagów
pęczek białych szparagów
2 ziemniaki
1/4 selera
1 marchewka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
tarta mozzarella

Oliwę rozgrzać. Bazylię i czosnek pokroić i poddusić. Ziemniaki, seler i marchew obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Dusić kilka minut, następnie podlać wodą i gotować aż warzywa zmiękną. 

Zagotować wodę. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki, białe szparagi dodatkowo obrać ze skórki. Wrzucić do gotującej wody i gotować przez ok. 5 minut z odrobiną soli i cukru. 

Warzywa przyprawić i podzielić na dwie części. Jedną część zmiksować z białymi, a drugą z zielonymi szparagami. 

Podawać z płatkami migdałów, tartą mozzarellą i ciepłym pieczywem. Smacznego!!!




Ps. Moja zupa była dość gęsta, bo robiłam obiad na jedno danie, ale można ją rozrzedzić wodą i uzyskać lekki starter obiadowy. 

2 komentarze:

  1. O! Buły z Lidla...moi panowie baaardzo je lubią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też :) Nie zawsze jest czas na coś lepszego :/ hi hi mają nawet soję, tylko ciekawe co to za soja ;)

      Usuń