Składniki:
200g miękkiego masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki otrębów orkiszowych
3 łyżki zimnej wody
2 szklanki mąki pszennej
Ciasto zagnieść i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Wykleić blaszkę o średnicy ok. 20cm. Część ciasta zostawić na górę.
Nadzienie:
3 średniej wielkości bataty
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka oregano
1 kulka mozzarelli
Bataty pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut.
Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przegnieść czosnek i przyprawić.
Kolendrę lekko rozgniotłam w moździerzu. Wyłożyć na ciasto.
Na wierz ułożyć plastry mozzarelli.
Przykryć pozostałym ciastem. Podoklejać na brzegach.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Podawać na ciepło.
Całość udekorowałam listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz