poniedziałek, 30 maja 2016

Kremowy gulasz z cukinii, tofu i szparagów

Szybko, zielono i smakowicie! Czyli danie ekspresowe, które powstało z tego, co było w lodówce. Może być przygotowane w wersji wegańskiej ze śmietanką kokosową lub w wersji wegetariańskiej z mascarpone. Obie wersję są pyszne. Ważne jest to, by nie rozgotować warzyw, bo jędrne i lekko chrupiące smakują znacznie lepiej - zresztą jak w każdym daniu, no może poza zupą krem :) Jeśli tak jak ja uwielbiacie zielone warzywa wszelkiego rodzaju, na pewno zasmakuje wam taki obiad. Możliwości podania też są dowolne - my zjedliśmy z pełnoziarnistymi noodlami, ale ryż i kasza również nadadzą się doskonale. 



Składniki: 
1 cukinia
300g świeżego szpinaku
1 pęk zielonych szparagów
1 kostka tofu (ja użyłam marynowane)
3 łyżki oleju 
2 ząbki czosnku
świeże listki bazylii
sól
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki mascarpone lub śmietanki kokosowej
słonecznik do dekoracji

Olej rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć i poddusić chwilkę razem z listkami bazylii. Następnie dodać pokrojoną w plastry cukinię i szpinak. Poddusić ok. 4-5 minut. 

Szparagi grillować na patelni grillowej przez ok. 5 minut. Następnie pokroić na kawałki. 
Tofu pokroić w kostkę i dodać do warzyw razem ze szparagami. Przyprawić i dodać mascarpone lub śmietankę kokosową. 

Podawać na gorąco oprószone słonecznikiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz