Składniki:
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1 czerwona papryka
pęczek zielonych szparagów
200g pęczaku jęczmiennego
100ml białego wytrawnego wina (może być więcej)
50g parmezanu
peperoncino
700-800ml bulionu warzywnego (ja użyłam wody z Tellofein, niemiecki odpowiednik wegety - na szczęście bez glutaminianu)
Oliwę i masło rozgrzać na patelni, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, peperoncino i papryczkę pokrojoną w paski. Podsmażyć kilka minut. Dodać kaszę i podsmażyć kolejne 3 minuty. Zalać winem i dusić ok. 5 minut bez przykrycia.
Następnie całość podlewać bulionem. Dusić bez przykrycia, pozwalając, by płyn odparował.
Po ok. 15 minutach dodać szparagi pokrojone na kawałki, oprócz samych główek, które dodajemy dopiero po kolejnych 5 minutach. Dusić ok.3-4 minut, dodać potarty parmezan i gotowe.
Podawać na gorąco udekorowane płatkami parmezanu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz