poniedziałek, 23 grudnia 2013

Drożdżowo-kruche rogaliki z różą

Aż sama się sobie dziwię, że bloguję te rogaliki dopiero teraz, bo są to zdecydowanie jedne z moich ulubionych słodkości, które na szczęście nie są aż tak słodkie :) U nas znikają w zastraszającym tempie, choć smakują wyśmienicie nawet na drugi i trzeci dzień. Są lekko kruche i rozpływają się w ustach... Oczywiście oprócz róży można nadziać je ulubionym dżemem albo wymieszać dżem z różą. Proste, szybkie i super smaczne!



Składniki na 40 rogalików:
600 g mąki tortowej
1 kostka masła + 2 łyżki margaryny
50 g świeżych drożdży 
Dżem z róży
Dżem z truskawek (domieszać do dżemu z róży wedle uznania)
2 jajka + 1 żółtko
3 płaskie łyżki cukru trzcinowego + więcej do dekoracji
1 kubek śmietany 12%

Drożdże i cukier wymieszać w kubeczku aż konsystencja mieszaniny zrobi się płynna i odstawić na 30 minut. 
Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto - można ręcznie lub robotem.
Podzielić na 5 części. 

Każdą część rozwałkować na okrągły płaski placek. Koło podzielić na osiem równych części (przecinamy nożem wzdłuż średnic). Na każdą część nakładamy małą łyżeczkę dżemu i zwijamy od strony zewnętrznej do środka. Zwijamy brzegi tak, aby powstały rogaliki. 

Jedno białko, które zostało nam z ciasta, rozbełtać i smarować rogaliki. Oprószyć cukrem trzcinowym (ilość wedle uznania). 

Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. 
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz