Składniki na 40 rogalików:
600 g mąki tortowej
1 kostka masła + 2 łyżki margaryny
50 g świeżych drożdży
Dżem z róży
Dżem z truskawek (domieszać do dżemu z róży wedle uznania)
2 jajka + 1 żółtko
3 płaskie łyżki cukru trzcinowego + więcej do dekoracji
1 kubek śmietany 12%
Drożdże i cukier wymieszać w kubeczku aż konsystencja mieszaniny zrobi się płynna i odstawić na 30 minut.
Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto - można ręcznie lub robotem.
Podzielić na 5 części.
Każdą część rozwałkować na okrągły płaski placek. Koło podzielić na osiem równych części (przecinamy nożem wzdłuż średnic). Na każdą część nakładamy małą łyżeczkę dżemu i zwijamy od strony zewnętrznej do środka. Zwijamy brzegi tak, aby powstały rogaliki.
Jedno białko, które zostało nam z ciasta, rozbełtać i smarować rogaliki. Oprószyć cukrem trzcinowym (ilość wedle uznania).
Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz