czwartek, 26 grudnia 2013

Sandacz w angielskim gravy

Jak już kiedyś wspominałam, mój pobyt w Wielkiej Brytanii nie był zbyt owocny w ciekawe przepisy ani nawet inspiracje kulinarne, ale chyba nikt z was nie jest tym faktem zaskoczony. Mimo to jedną z rzeczy, którą pamiętam doskonale, a którą bardzo przyjaźnie przyjęły moje kubki smakowe była ryba w gravy przygotowywana w niezwykle aromatyczny i smakowity sposób. Nam bardzo smakuje, mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu :) Smakuje oryginalnie, świetnie wygląda, a jest łatwa i szybka w przygotowania. To świetna alternatywa dla smażonej panierowanej ryby. Ja użyłam sandacza, ale może to być oczywiście dorsz czy szczupak....wedle uznania i smaku :)



Porcja na ok. 8-10 średniej wielkości kawałków ryby
8-10 kawałków wybranej ryby

2 czerwona papryki
1 duży por
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Kilka płatków peperoncino
300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowej roboty) lub sosu pomidorowego

Ryby wyfiletować, wymyć, zasolić i zostawić na noc lub na kilka godzin w lodówce. Można obłożyć je plasterkami czosnku. Można obtoczyć w mące i lekko obsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku - ja zdecydowanie preferują drugą możliwość. 

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Przygotować gravy:

Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć, por i cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem aż zmiękną - ok. 10 minut. Przyprawić. Dodać sos pomidorowy lub przecier. Poddusić kolejne 3-5 minut. Zalać rybki i zapiec całość w piekarniku przez ok. 15-20 minut. 

Podawać na ciepło. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz