poniedziałek, 30 grudnia 2013

Muffiny z ciasta francuskiego ze szpinakiem i tofu

Dziś ma dla was prosty, szybki, a pyszny i elegancki pomysł na przekąskę sylwestrową i nie tylko :) Jakiś czas temu prezentowałam wam muffiny z ciasta filo, które niestety nie jest dostępne w każdym sklepie spożywczym w przeciwieństwie do ciasta francuskiego. Jeśli więc nie macie czasu na poszukiwania ciasta filo, muffiny z ciasta francuskiego są równie rewelacyjną i smakowitą alternatywą, której nadzienie można oczywiście dostosować do swoich preferencji smakowych. Niedawno miałam możliwość je zjeść na przyjęciu u pewnej utalentowanej kobietki, którą już tutaj wspominałam, więc stwierdziłam, że podzielę się z wami pomysłem, ponieważ zdecydowanie jest tego warty :)

  

Składniki na 8 muffinów:
1 rulon ciasta francuskiego 
400 g świeżego szpinaku
1 kostka (200 g) tofu naturalnego
1/3 szklanki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
Sól himalajska
Tellofix / wegeta
Pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 jajko

Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na osiem kwadratów.
Szpinak umyć i osuszyć. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać szpinak i poddusić kilka minut. 

Tofu pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, zalać sosem sojowym i dodać rozgnieciony czosnek. Odstawić na 20-30 minut. Następnie wrzucić na małą patelnię i podsmażyć bez tłuszczu. 

Tofu połączyć ze szpinakiem. Przyprawić. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Tofu można również zastąpić ricottą lub fetą. 

Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Włożyć kawałki ciasta francuskiego. 
Nadziewać. Sklejać ciasto od góry. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Oprószyć sezamem. 
Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego! Świetnie pasują z sałatką lub z barszczem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz