czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa krem z selera z prażonymi migdałami

Dziś przedstawiam wam przepis na najlepszą na świecie zupę krem z selera. Muszę przyznać, że jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, a co najlepsze jest naprawdę sycąca, dlatego spokojnie wystarcza jako jedno danie na obiad... nie tylko mi :) Krem z selera jest pyszny, zdrowy, aromatyczny i moim zdaniem niezwykle elegancki. Można podawać go z różnymi dodatkami, ale prażone płatki migdałów są zdecydowanie konieczne. Krem z selera po raz pierwszy jadłam w jednej z moich ulubionych restauracji, czyli w Dworze Świętoszówka i od razu wiedziałam, że będę musiała opracować swoją własną wersję. Cóż, moim zdaniem się udało, ale wy musicie spróbować sami :)




Składniki na 3 porcje:
1 średniej wielkości seler
1 marchewka
2 ziemniaki
1 cebula
kilka listków świeżej kolendry
kilka listków świeżej pietruszki
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki słodkiej śmietanki lub śmietanki kokosowej (wersja wegańska)
prażone płatki migdałów (do dekoracji - KONIECZNE)

Cebulę i czosnek pokroić na kawałki i poddusić na oliwie. Seler, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić na oliwę. Dusić 2-3 minuty na małym ogniu, aby się nie przypaliło. Dolać 2 szklanki filtrowanej wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Wystudzić. Dodać zioła, przyprawy i śmietankę, a następnie zmiksować na gładko. 

Krem podawać na ciepło z prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobie :) skladniki czekaja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle smakowicie wyglada.... a i smakuje napewno jak zwykle wysmienicie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń