niedziela, 11 maja 2014

Tarta z truskawkami z kremem z orzeszków nerkowca

Ach, jak j kocham truskawki!!! Możecie być pewni, że teraz większość słodkości, które pojawią się na blogu będzie obfitować w ten cudowny owoc. Jeśli macie ochotę na zdrowy, a pyszny deser, polecam wam tartę przygotowaną tylko z produktów pochodzenia roślinnego. Szybka i prosta, a smakuje wyśmienicie, w dodatku dostarczając niezastąpionych wartości odżywczych. Przepis pochodzi z książki "Na surowo", jednak został odrobinę zmodyfikowany - zresztą jak zwykle :)



Składniki na tartę wielkości 18-20 cm
Ciasto:
2 szklanki (ok. 270 g) orzechów nerkowca lub orzechów włoskich
1/2 szklanki (ok. 48 g) miękkich daktyli
maleńka szczypta soli

Orzechy zmiksować z solą. Następnie dodać daktyle i dalej miksować. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę wody. 

Ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty lub tortownicę. 

Masa:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczyć wcześniej przez 2h)
150 ml oleju kokosowego w postaci płynnej
1/4 szklanki nektaru z agawy
szczypta cynamonu
2 łyżki wody

Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Wyłożyć na ciasto i chłodzić przez ok. 2 h. Można również podawać lekko zmrożone.
Dekorować truskawkami, kiwi i płatkami migdałów. 

Polecam! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz