poniedziałek, 20 października 2014

Ziemniaki zapiekane z leśnymi grzybami

I znów miałam szczęście! Tym razem dostałam świeże leśne grzyby....ach! Cóż za zapach! Oczywiście przede wszystkim wszyscy chcieliśmy zjeść zupę grzybową, ale ponieważ grzybków było sporo, mogłam wykorzystać je i przygotować jeszcze coś. Pogoda sprzyja, więc myślę, że jeszcze nie raz coś pysznego aromatycznego i grzybowego pojawi się na blogu :) Przynajmniej mam taką nadzieję...Dziś dzielę się z wami szybką zapiekanką, która po prostu pachnie lasem :) Rewelacja!!!






Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 średnie cukinie
1/2 szklanki kukurydzy
2 cebule
1 szklanka duszonych grzybów leśnych
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. 4 ziemniaki pokroić w plasterki ok. 0,5 cm i ułożyć na dnie. Cukinię pokroić w plastry i ułożyć na ziemniakach. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w piórka i rozsypać na warzywach. Rozłożyć grzyby, posypać kukurydzą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Skropić częścią oleju. Pozostałe ziemniaki pokroić w plastry i rozłożyć na górze. Oprószyć przyprawami i skropić resztą oleju. 

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez 30-40 minut. Miękkość ziemniaków sprawdzać widelcem. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz