czwartek, 23 października 2014

Kruche ciasteczka z jabłkami

A dziś odrobina słodyczy :) Ostatnio "chodziły za mną" kruche ciasteczka, ale takie prawdziwe, delikatne, rozpływające się w ustach. Wygrzebałam jakiś stary przepis, lekko zmodyfikowałam i tak powstały teraz już moje ulubione kruche ciasteczka z jabłkami i cynamonem. Jak dla mnie cynamon jest nieodłącznym towarzyszem jabłek - para wprost doskonała, dlatego zdecydowanie nie można go pominąć, bo zapach i smak tego połączenia nawet w tak okropną jesienną pogodę zapewni wam chwilkę rozkoszy...





Na około 15 ciasteczek
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
110 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru 
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka śmietany
odrobinka soli

Nadzienie:
1 duże jabłko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki syropu z agawy

Jabłko obrać ze skóry i pokroić w małe kosteczki. Wymieszać z cynamonem i syropem z agawy. 


Składniki na ciasto szybko zagnieść razem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Blat lekko oprószyć mąką. Następnie wyciągnąć i wałkować placki o grubości ok. 0,3 cm. Kółka wykrawać szklanką. Na środek połowy kółka nałożyć nadzienie. Przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Nie trzeba zaklejać. 

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Najlepiej nie wyciągać za szybko z piekarnika, bo znikną zanim rodzina wróci do domu :))) (opcjonalnie)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz