piątek, 9 sierpnia 2013

Penne z grillowanymi warzywami

Szukałam ostatnio inspiracji, aby przygotować ciekawą letnią potrawę z makaronem. Cóż, nieskromnie stwierdzę, ale udało się :) Potrawa jest lekka, kolorowa, aromatyczna i smakowita, czego chcieć więcej ? Warzywa można grillować na grillu lub patelni grillowej.


Porcja na 4 osoby
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała biała cebula
10 pomidorków koktajlowych
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Listki świeżej bazylii
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Odrobina oliwy z oliwek
Mozzarella/parmezan do posypania

Masło roztopić na zwykłej patelni, cebulę pokroić w piórka, przecisnąć czosnek, a bazylię drobno posiekać. Wszystko poddusić na masełku. Dodać sos sojowy. Aromat będzie niesamowity!

Cukinie pokroić w plastry, paprykę na płaskie kawałki, a pomidory na połówki. Patelnię grillową skropić kilkoma kropelkami oliwy. Grillować warzywa na półtwardo (ok. 4-5 minut). Następnie plastry cukinii przekroić na pół, paprykę pokroić na paski, a następnie dodać do masła. Przyprawić solą i pieprzem. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z warzywami. Nakładać na talerze. Posypać mozzarellą lub parmezanem. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz