niedziela, 4 sierpnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie z niebieskim serem

Moja dzisiejsza propozycja pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich. Oczywiście nie mogło obyć się bez moich osobistych modyfikacji, ale myślę, że są one bardzo korzystne, szczególnie dla kubków smakowych :)




Porcja na 6 naleśników

Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
Szczypta soli
1-1 1/2 szklanki mąki (zależy jak gęste lubicie naleśniki)
2 łyżki otrębów pszennych

Składniki wymieszać. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą lub margaryną.

Nadzienie:
600 g świeżego szpinaku
200 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
Sól
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki słodkiej śmietanki

Oliwę rozgrzać na patelni. Tofu pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać sos sojowy i czosnek, chwilę poddusić. Szpinak umyć i dodać na patelnię. Delikatnie mieszać od czasu do czasu. Dusić ok. 5 minut. Przyprawić. Dodać śmietankę. 

Naleśniki nadziewać masą szpinakową i zwijać jak krokiety. Najpierw do środka złożyć boki wzdłuż, a następnie zwijać jak roladkę. 




Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i posypać tartą mozzarellą. Zapiec przez ok. 20-25 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni.

Sos:
2 łyżki masła
2 kopiate łyżki mąki 
1 1/2 szklanki mleka
Sól
Pieprz czarny
Czosnek 
Bazylia
ok. 70-80 g  niebieskiego sera pleśniowego (typu Lazur lub duński)

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i wymieszać na gładko. Wlać mleko i zagotować, ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki, kiedy sos będzie gęstniał. Przyprawić i dodać ser. Wymieszać, żeby ser się rozpuścił. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz