Kruche ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki szybko zagnieść. Kulę włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie większą połowę wyłożyć na tortownicę lub inną blachę. Podpiec ok. 15 minut. Resztę ciasta wstawić do lodówki.
Jabłka:
2-3 kg jabłek
2-3 łyżeczki cynamonu
Cukier waniliowy
2 łyżki zwykłego cukru
Kilka łyżek bułki tartej
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 2 mm). Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Można również dodać płatki migdałów. Świetnie pasują.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, posypać je bułką tartą, aby wchłonęła wilgoć z jabłek, dzięki czemu ciasto nie będzie rozciapkane :) Wyłożyć jabłka, rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec ok. 1h w temperaturze 160-170 stopni, aby jabłka idealnie zmiękły.
Można posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym i lodami :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz