środa, 7 sierpnia 2013

Sałatka z kalafiora z orzechami nerkowca

Ta sałatka przyjechała ze mną jako pamiątka z Australii. Jest pyszna i oryginalna. Jej największym atutem jest ciekawe połączenie składników, które oprószone odrobiną przyprawy curry tworzą smakowitą kombinację. 



Składniki:
1/2 średniej wielkości kalafiora
2/3 szklanki orzechów nerkowca
1/3 szklanki suszonych czarnych porzeczek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
1-1 1/2 łyżki curry

Kalafiora umyć i podzielić na niewielkie kwiatuszki. Dodać orzechy i porzeczki. Majonez wymieszać z jogurtem i zalać sałatkę. Oprószyć solą i curry. Wymieszać. 

Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami curry, sałatka jest rewelacyjna, tym bardziej, że ilość curry można regulować zgodnie ze swoim smakiem.

Jeśli będziecie mieli kłopoty ze znalezieniem suszonych porzeczek, możecie wykorzystać rodzynki. Najlepiej, żeby nie były to rodzynki sułtańskie, lecz mniejsze i twardsze. Trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. 

Smacznego!



1 komentarz: