wtorek, 13 sierpnia 2013

Tofu w zalewie z rozmarynem

Nie wiem, czy pamiętacie, ale jakiś czas temu podzieliłam się z wami przepisem na oliwki w zupełnie nowej odsłonie. Dziś ma dla was coś podobnego tyle, że zamiast oliwek użyjemy tofu pokrojonego w kostkę. Zalewa nadaje tofu niezwykłego aromatu i świetnego smaku, a co najlepsze, znów możecie dostosować ją do własnych preferencji smakowych i użyć ulubione zioła i przyprawy. Moja propozycja zawiera rozmaryn, ale można go oczywiście zastąpić bazylią, oregano czy tymiankiem. 

Wykorzystanie tej smakowitości jest bardzo obszerne: można użyć go do sałatek czy koreczków, albo usmażyć na oliwie i dodać do sosu. 



Składniki:
1 tofu naturalne
Pieprz czarny świeżo mielony
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sól
1 łyżka rozmarynu

Tofu pokroić w kostkę i zalać oliwą. Przyprawić pieprzem, solą, rozmarynem i czosnkiem. Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Można lekko podsmażyć. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz