Składniki na 12 muffinków:
2/3 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki
1 szklanka startej marchwi
W jednym naczyniu wymieszać składniki
suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z
olejem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i
nakładać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Wystudzić.
Krem:
200 g serka philadelfia lub mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 szczypty cynamonu
Wiórki kokosowe lub siekane migdały do
dekoracji
Serek wymieszać z cukrem i cynamonem. Dekorować muffinki. Oprószyć kokosem lub migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz