środa, 20 listopada 2013

Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z boczniakami i szpinakiem

Boczniaki już dość dawno zaistniały w naszej kuchni i ze względu na swój delikatny smak i aromat zdecydowanie wkupiły się w nasze łaski. Ciągle jednak sięgaliśmy po nie, by przygotowywać te same potrawy, dlatego zdecydowałam, że chcę czegoś nowego. Kupiłam dwie paczki boczniaków i włożyłam do lodówki, gdzie czekały na moją chwilę kreatywności :) Doczekały się i to dość szybko...na szczęście. Dziś pierwsza propozycja. 



Składniki:
1 paczka ulubionego makaronu pełnoziarnistego
400 g boczniaków
250 g świeżego szpinaku
3 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
4-5 łyżek tartej mozzarelli
2 łyżki gorgonzoli
2 łyżki parmezanu
3 łyżki zielonego pesto (najlepiej świeżego - można rozrzedzić oliwą z oliwek)
Kilka łyżek słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
Świeżo mielony czarny pieprz
Sól himalajska


Olej rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać umyte i pokrojone w paski boczniaki. Dusić ok. 5 minut pod przykryciem. Szpinak umyć i dodać do boczniaków. Dusić kilka minut pod przykryciem, żeby zatrzymać płyn. Zdjąć z palnika. Przecisnąć czosnek i przyprawić. 
Makaron ugotować al dente. Dodać pesto. Wymieszać ze szpinakiem i grzybami. Dodać mozzarellę i gorgonzolę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć parmezanem. Można skropić słodką śmietanką. Zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz