Ciasto:
200 g mąki tortowej
3-4 łyżki mąki krupczatki
2-3 łyżki otrębów pszennych
160 g miękkiego masła
2 żółtka
Szczypta soli
Całość zagnieść i wstawić do lodówki na 1-2h. Po wyciągnięciu z lodówki rozłożyć w naczyniu na tartę i ponakłuwać widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić ciasto na ok. 15 minut.
Nadzienie:
1 średniej wielkości bakłażan
3-4 plastry sera żółtego (ja użyłam goudy)
3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 średniej wielkości makrela
kilka oliwek
100 g niebieskiego sera pleśniowego
1 biała cebula
1/2 czerwonej papryki
Bazylia
Czosnek
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Bakłażana pokroić w plastry i podsmażyć lekko na oliwie. Po wyciągnięciu ciasta w piekarnika wysmarować je sosem pomidorowym i oprószyć przyprawami. Rozłożyć plastry sera żółtego i bakłażana, a następnie pozostałe składniki. Paprykę i cebulę pokroić w paski, oliwki w połówki, a ser w kostki. Makrelę podzielić na kawałeczki i usunąć ości. Rozłożyć na górze. Ponownie lekko oprószyć przyprawami. Na końcu rozłożyć kosteczki niebieskiego sera.
Zapiec w piekarniku przez około 20 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz