wtorek, 5 listopada 2013

Sałatka z grillowanym kozim serem

Dostaliśmy ostatnio świetny kozi ser i zastanawiałam się, jak mogę go najlepiej spożytkować. Jak wiecie, jestem maniakiem sałatek, więc jak dla mnie nie ma lepszego pomysłu niż dobra sałatka z pysznymi dodatkami. Naszym zdaniem wyszła świetnie, ale wy musicie spróbować sami. Jeśli nie macie patelni grillowej lub grilla, myślę, że ser można po prostu lekko obsmażyć. Kremowy smak sera w połączeniu z soczystymi pomidorkami koktajlowymi i pikantnymi pomidorami suszonymi domowej roboty jest naprawdę idealnym połączeniem. 


Porcja na 2 osoby
Kilka liści sałaty lodowej
ok. 12 pomidorków koktajlowych
ok. 10 suszonych pomidorów
1/2 białek cebuli
1 łyżka kaparów
2 listki świeżej bazylii do dekoracji
1 okrągły kozi ser
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Krem z octu balsamicznego 
Kilka kropli oliwy z oliwek

Sałatę umyć i podrzeć liście. Ułożyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe i suszone pomidory pokroić w ćwiartki i poukładać. Posypać cebulą i kaparami. 

Ser pokroić w plasterki i grillować na złoty kolor. Ułożyć na sałatce. 
Przyprawić, skropić oliwą i dekorować kremem z octu balsamicznego i bazylią. 
Proste, szybkie, a naprawdę imponujące smakowo i wizualnie. 


2 komentarze:

  1. A jak ktos nie je sera koziego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki grillowany kozi ser jest naprawdę pyszny, ale myślę, że ewentualnie można spróbować grillowaną mozzarellę lub ser pleśniowy, ewentualnie tofu.

      Usuń