wtorek, 26 listopada 2013

Zapiekanka makaronowa zielonymi warzywami

Pyszna, szybka i zdrowa, więc czego chcieć więcej? Najśmieszniejsze jest to, jak powstała. Szczerze mówić, nie myślałam, że podzielę się przepisem na tę zapiekankę z wami na blogu, ale wszyscy, którzy ją jedli jednogłośnie stwierdzili, że powinnam. Jak to przed wyjazdem, postanowiłam zrobić czystkę w lodówce i zużyć to, co mogłoby się zepsuć, a że w lodówce miałam praktycznie same warzywa, pomyślałam, że po prostu ugotuję warzywa na parze, ale prawdę mówiąc miałam ochotę na coś innego..... czyli makaron (mój głód makaronowy odzywa się zawsze dość szybko, więc nie mogę robić zbyt długich przerw między kolejnymi daniami z makaronem). Oto i ona!



Składniki:
1 paczka makaronu 
1 cukinia
1 duży por
2 średnie marchewki
1 brokuł
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek tartej mozzarelli
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Szczypta papryczki chilli
1 awokado (do dekoracji)

Olej kokosowy podgrzać na patelni. Por, cukinię i marchewkę pokroić w grube plasterki (ok. 0,5-1 cm). Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut (można dodać więcej oleju lub podlewać wodą). Przyprawić. Brokuł i makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Makaron wymieszać z duszonymi warzywami. Dodać cześć sera i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Poukładać kawałki brokuła. 
Jajka wymieszać z jogurtem i zalać makaron. Posypać resztką mozzarelli. 
Zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut. 
Podawać ze świeżym awokado. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz