środa, 1 stycznia 2014

Zielono-biała sałatka ze słonecznikiem

Dziś mam dla was coś bardzo wiosennego i zdrowego na dobry początek nowego roku - propozycję, która dzięki swojej lekkości idealnie nadaje się, by przywrócić równowagę organizmu po świąteczno-sylwestrowym pobłażaniu apetytowi, a oprócz tego daje delikatny powiew wiosny, poprawia nastrój i pysznie smakuje. Jak pamiętacie wspominałam już kiedyś o kiełkach, które bardzo łatwo wyhodować samodzielnie w domu, a są one szczególnie wskazane w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych i wartościowych warzyw jest nieco utrudniony. Kiełki zawierają OGROM (naprawdę ogrom) wartości odżywczych i stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek, zielonych koktajli i zup. Kiełki zawierają kilkukrotnie większą zawartość składników korzystnych dla naszego organizmu niż dojrzałe warzywa, dlatego z pewnością warto po nie sięgać, tym bardziej, że smakują wyśmienicie. O słoneczniku chyba pisać nie muszę, bo wszyscy wiedzą, że zawiera mnóstwo błonnika, białka i witaminy E, czyli "witaminy młodości", odpowiedzialnej między innymi za wygląd włosów, skóry i paznokci. Jeśli ktoś lubi, można go oczywiście lekko przyprażyć na patelni, ale aby dostarczyć 100% jego wartości do naszych niedożywionych organizmów, lepiej sięgać po surowe i organiczne ziarna. A pietruszka...no cóż, pietruszka to również skarbnica wartości, szczególnie witaminy C tak desperacko potrzebnej w czasie, kiedy przeziębienia i grypy panoszą się wszem i wobec, jak również żelaza, którego tak często brakuje wielu osobom (i to nie tylko wegetarianom, ponieważ wbrew powszechnemu przekonaniu to nie żelazo zawarte w mięsie przyswaja się najlepiej). Mam nadzieję, że udało mi się przekonać was, że warto od czasu do czasu (im częściej tym lepiej) zaserwować sobie taką świeżą i smakowitą zieloną surową sałatkę - zdecydowanie warto!


Składniki na 2 porcje:
1-2 liście sałaty lodowej
garść rukoli
1/2 szklanki kiełków (użyłam kiełki z rzodkiewki i brokułu) 
1/2 zielonego ogórka
5-6 listków szczypiorku
1/2 białej rzodkwi
2-3 łyżki słonecznika
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Krem z octu balsamicznego
Pietruszka do dekoracji

Sałatę i rukolę rozłożyć równo na talerzach. Rozłożyć na nich kiełki. Rzodkiew pokroić w plasterki, ogórka - w plasterki lub pół-plasterki, szczypiorek posiekać - rozłożyć na sałatce. Oprószyć słonecznikiem. Przyprawić. Skropić kremem z octu balsamicznego. Dekorować pietruszką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz