środa, 31 lipca 2013

Tiramisu malinowe

Niebo w ustach, rozkosz dla kubków smakowych, kopniak dla produkcji serotoniny i wszystkich innych hormonów szczęścia, odlot dla podniebienia, czyli dwoma słowami: TIRAMISU MALINOWE - doskonała kremowość rozpływająca się w ustach wymieszana z delikatnym kwaskowym smakiem malin!!! Czego chcieć więcej? Tylko chwilki na jego przygotowanie :)




Porcja dla 4 osób
2 szklanki świeżych malin (użyłam pół/pół maliny leśne i ogrodowe - ale to już jest szczyt smakowitości i zapachu)
3-4 łyżki cukru

Maliny rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem i wstawić do lodówki.

Krem:
250 g serka mascarpone
2 jajka
50 g cukru pudru
Kilka łyżek ubitej śmietany kremówki (opcjonalnie)
Listki świeżej mięty do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać serek, nadal ucierając. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej kremowy i delikatny smak, można dodać śmietanę kremówkę, delikatnie mieszając ją z masą. 

Do kieliszków nakładać maliny, a następnie krem mascarpone. Dekorować miętą.
Schłodzić całość w lodówce przez 2-3h.

Smacznego!!!



4 komentarze: