środa, 12 marca 2014

Ciasto bananowe z orzechami nerkowca na zimno

Super szybkie, rewelacyjnie smaczne, eleganckie, a co najważniejsze zdrowe ciasto, które zachwyci was oryginalnym smakiem i odżywi wasze ciało zawartymi w nim wartościami odżywczymi. Możecie mi wierzyć lub nie, bo wiem, jakie jest nastawienie większości ludzi do "zdrowych deserów", ale ręczę własnym słowem honoru, że nie będziecie rozczarowani. Ja jestem zachwycona i wiem, że taki deser będzie z pewnością regularnie gościł na naszym stole. 





Spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych
8-10 daktyli

Orzechy i wiórki kokosowe zmiksować w blenderze. Dodawać po jednym daktylu i miksować aż masa zacznie się kleić. Można dodać trochę wody. Wyłożyć na tortownicę o wielkości 22-23 cm. Wstawić do lodówki. 

Krem:
3 średniej wielkości dojrzałe banany
1 szklanka orzechów nerkowca
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki soku cytrynowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka wanilii
1/8 łyżeczki soli morskiej

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Gotową masę wylać na spód i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Wyjąć co najmniej 10 minut przed podaniem. Przyozdobić bananami, truskawkami i orzechami. Można podawać z lodami czekoladowymi. 

Później można przechowywać zarówno w zamrażarce, jak i w lodówce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz