Porcja ok. 25 pierogów
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
125 ml gorącej wody
1 małe jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oleju
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach) lub zagnieść ręką. Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać kółka i nadziewać. Użyłam specjalnej maszynki do sklejania pierogów, ale oczywiście można zrobić to ręcznie.
Nadzienie:
250-300 g świeżego łososia
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ulubione zioła
sól lub tellofix
Łososia poddusić na oliwie z czosnkiem i przyprawami.
Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować 4-5 minut. Podawać z roztopionym olejem kokosowym, masełkiem, jogurtem lub parmezanem...jak mówiłam, możliwości jest całe mnóstwo.
Smacznego!!!!
Takiego połączenia niestety jeszcze nie jadłem i nawet nie wiedziałem, że może takie istnieć. Jeśli chodzi o dania z łososia to ja najchętniej korzystam z przepisów od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i zawsze tam znajduję coś ciekawego.
OdpowiedzUsuń