wtorek, 18 marca 2014

Zupa krem z cieciorki ze szpinakiem

Od razu jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że zestawienie smaków jest po prostu doskonale. Pożywny i smaczny krem z cieciorki w połączeniu ze zblanszowanym szpinakiem tworzą idealne połączenie, które tylko udoskonaliłam fetą i migdałami. Spróbujcie sami :)


Porcja na 3-4 osoby
Składniki:
1 1/2 szklanki gotowanej cieciorki
250 g szpinaku
400-500 ml wody
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g marchwi
czarny pieprz świeżo mielony
sól himalajska
świeże listki kolendry
50-70 g świeżej fety
posiekane migdały lub płatki migdałów

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie. Dodać marchew pokrojoną w plasterki. Dusić kolejne 3-4 minuty. Dodać wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać cieciorkę. Przyprawić i zmiksować na gładką masę. 

Szpinak zblanszować na odrobinie oliwy. Dodać do kremu. Wymieszać. Podawać na ciepło z fetą pokrojoną w kostkę i migdałami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz