czwartek, 16 stycznia 2014

Quiche z tuńczykiem, ricottą i suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu szukałam inspiracji i pomysłu na nowy quiche. Myślę, że to dość oczywiste, ale naprawdę uwielbiam to danie, ponieważ pozwala na tak wiele różnych modyfikacji oraz dobór ulubionych składników. Tym razem pomyślałam sobie, że miałabym ochotę na jakieś "gładkie" i delikatne nadzienie. I tak właśnie pojawił się pomysł na połączenie delikatnego tuńczyka i kremowej ricotty, aby jednak uniknąć mdłego smaku, postanowiłam ożywić go wyrazistymi suszonymi pomidorami. Skutek tej kulinarnej kreatywności był naprawdę smakowity, dlatego polecam i dzielę się nim z wami :)



Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko

Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i podpiec przez ok. 15 minut. 


Składniki na nadzienie:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
300 g ricotty
200 - 250 g suszonych pomidorów
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Peperoncini (płatki ostrej papryczki)

Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać polewą. 

Składniki na polewę:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 ząbki czosnku (przecisnąć) 
Kilka listków bazylii

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Całość zapiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz