piątek, 3 stycznia 2014

Zdrowe tłuszcze, od których nie przytyjesz

Wiem, że wielu osobom tłuszcz kojarzy się z czymś negatywnym i zdecydowanie niepożądanym, co odkłada się w nieodpowiednich miejscach i obniża poziom samozadowolenia. Jednak bardzo istotne jest to, abyśmy zrozumieli, że tłuszcz jest absolutnie konieczny, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował i przyswajał niezbędne wartości odżywcze dostarczane w jedzeniu. Jeśli sięgamy po właściwy tłuszcz to nie dość, że nie będzie on wywoływał tycia, a wręcz przeciwnie - pomoże wyregulować metabolizm i "wyrzucić" stary tłuszcz nagromadzony w komórkach. Jaki tłuszcz powinien być nieodłącznym elementem naszej diety? Nieprzetworzony tłuszcz roślinny najlepiej toczony na zimno, czyli taki który możemy znaleźć między innymi w oliwkach, orzechach, kokosie czy ziarnach. Należy być świdomym, że wiele tłuszczy roślinnych jest poddawanych procesowi przetwarzania w bardzo wysokich temperaturach, co nie tylko pozbawia je wartości odżywczych, ale też sprawia, iż są one szkoliwe dla naszego organizmu. Bardzo ważne, aby unikać nasyconych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, zawierających tłuszcze trans (szczególnie uwalniane w procesie smażenia), a pozbawionych niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Takie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu, który po prostu zatyka nam żyły, co jest przyczyną zawałów i wylewów. Łatwo zaobserwować, że w dzisiejszych czasach problem z otyłością i nadwagą stał się epidemią. Niestety duża masa ciała nie wyklucza niedożywienia, które jest problemem coraz większej ilości ludzi. Jemy dla przyjemności, a nie po to, by nasz organizm właściwie funkcjonował. Gdybyśmy spożywali właściwe pokarmy, łatwiej byłoby nam zachować odpowiednią wagę, a przy tym nie musieć martwić się tym, że naszemu organizmowi brakuje wartości odżywczych niezbędnych do funkcjonowania poszczególnych organów, łącznie z mózgiem. Gdybyśmy choć trochę byli świadomi powiązań między reakcjami chemicznymi zachodzącymi w mózgu i funkcjonowaniem komórek w naszym organizmie ze spożywanymi przez nas pokarmami, nasze wybory żywieniowe byłyby z pewnością inne. 

Olej kokosowy
Olej kokosowy to świetny tłuszcz, który nadaje się nie tylko do pielęgnacji włosów i skóry, ale również do gotowania. Można dodawać go do koktajli, owsianek i innych dań. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne i antynowotworowe. Poprawia trawienie, przyswajanie składników odżywczych oraz dba o nasze jelita. Korzystnie wpływa na zdrowie układu krwionośnego i pomaga w leczeniu cukrzycy typu 1 i 2. Ponadto, wspomaga zdrowie nerek i wątroby, wspomagając układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na metabolizm, poziom energii oraz reguluje masę ciała. Ponadto zwalcza wirusy i bakterie.  
Początkowo uważano, że olej kokosowy ma niekorzystny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera kwasy nasycone, jednakże okazało się, że są one całkowicie odmienne od tłuszczy nasyconych zawartych w produktach pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym to trójglicerydy o średniej długości łańcucha, które świetnie się metabolizują i są wykorzystywane jako energia przez nasz organizm, przez co nie odkładają się w postaci tłuszczu. Badanie sugerują, że niniejsze kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Udowodniono też skuteczne działanie oleju kokosowego, właśnie ze względu na zawarte w nim trójglicerydy o średniej długości łańcucha, w zapobieganiu, leczeniu i powstrzymywaniu objawów chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. 
Olej kokosowy jest dość kosztowny w porównaniu do innych olejów, ale warto wprowadzić go do swojej diety, ponieważ i tak zdecydowanie taniej jest zapobiegać niż leczyć. 

Orzechy
Orzechy to istna skarbnica niesamowitych składników odżywczych, zdrowych tłuszczy oraz białka. Orzechy są jednym z najlepszych źródeł kwasu alfa-linolenowego, które jest kwasem tłuszczowym omega-3 korzystnie wpływającym na serce, obniżającym poziom złego cholesterolu i zapobiegającym chorobom. Orzechy zawierają też znaczną ilość L-arganiny, czyli aminokwasu, który wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i pomaga w leczeniu chorób układu krwionośnego. Orzechy zawierają również błonnik i witaminę E. Błonnik pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy, a witamina E jest silnym antyoksydantem i spowalnia proces starzenia. 
Orzechy stanowią nie tylko pyszną przekąskę same w sobie, ale można również dodawać je do koktajli, sałatek, batoników musli oraz przygotować masło orzechowe domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: http://myloveforfoodandtravel.blogspot.com/2013/03/maso-orzechowe.html
Nie wiem, czy wiecie, ale orzechy włoskie, czyli dość łatwo dostępne w naszym kraju i stosunkowo niedrogie, należą do kategorii super pokarmów ze względu na bogactwo wartości odżywczych, między innymi niezbędnych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę naszego mózgu, chronią przed chorobami układu krwionośnego, a co najlepsze pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Sama mogę być dowodem na to, że jedzenie orzechów nie tuczy. Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że na nadmiar kilogramów narzekać nie muszę, a pochłaniam naprawdę spore ilości orzechów, bo je po prostu uwielbiam :)

Avocado
Avocado to rewelacyjny owoc, który może poszczycić się całym mnóstwem wartości odżywczych. Avocado jest świetnym źródłem glutationu, czyli potężnego antyoksydantu, który oczyszcza i chroni nasz organizm, pozbywając się toksyn i metali ciężkich oraz zwalczając wolne rodniki. Glutation wspomaga też układ odpornościowy i spowalnia proces starzenia. 
Ponadto, avocado zawiera kwas foliowy, który zmniejsza występowanie chorób serca i zawałów. Jest też doskonałym źródłem witaminy E, która wspomaga nasze zdrowie i młody wygląd. 
Okazuje się, że avocado nie tylko samo w sobie napakowane jest wartościami odżywczymi, ale również wspomaga przyswajanie wartości z innych pokarmów. Świetnie nadaje się do kanapek, past, sałatek i koktajli. 

Nasiona
Nasiona podobnie jak orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla serca. Zawierają błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz białko. Oprócz tego pełne są zdrowych minerałów, takich jak magnez, selen i cynk. 
Zdecydowanie warto włączyć do swojej diety nasiona lnu, nasiona chia, pestki z dyni i słonecznika, bo każde z nich są bogatym źródłem korzystnych kwasów tłuszczowych i błonnika, których tak bardzo brakuje we współczesnej diecie. Nasiona chia również należą do kategorii super pokarmów ze względu na ich bardzo wysoką gęstość odżywczą. Nie tylko są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, ale również w silne antyoksydanty, błonnik, magnez, fosfor, mangan, miedź, żelazo i cynk. 
Wielu ludzi narzeka na to, że w dzisiejszych czasach ziemia jest tak wyjałowiona, że nawet warzywa i rośliny nie są już takie jak kiedyś. To prawda, dlatego warto sięgać po produkty o bardzo wysokiej gęstości odżywczej, aby uzupełnić naszą dietę w niezbędne składniki. 
Nasiona można wprowadzić do swojej diety na wiele różnych sposobów: można dodawać je do koktajli, owsianek, pieczywa, batoników odżywczych, sałatek, jogurtów, itp. 

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest tłuszczem, który świetnie nadaje się do duszenia, pieczenia i sałatek. Jest bogata w jednonienasycone tłuszcze i antyoksydanty, takie jak chlorofil, karotenoidy i witaminę E. 
Udowodniono, iż obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom nowotworowym, pomaga w radzeniu sobie z cukrzycą i łagodzi objawy astmy i artretyzmu. Wprowadzenie do swojej diety oliwy z oliwek pomoże wam utrzymać lub wyregulować wagę. 

Jeśli ktoś z was jeszcze się zastanawia, myślę, że biorąc pod uwagę, jak wielkim problemem w naszym społeczeństwie są choroby nowotworowe, zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety pokarmy, które zawierają "uderzeniowe" dawki antyoksydantów o działaniu antynowotworowym; pokarmy, które zawierają kwasy tłuszczowe chroniące nas przed chorobami układu krwionośnego i chorobami serca, oraz błonnik, który świetnie pomaga usunąć z naszego organizmu wszelkie niepotrzebne, a nawet toksyczne składniki, które również niestety wprowadzamy wraz z pożywieniem. Świadomość to jeden z pierwszych kroków, by dokonać zmian i poczuć, że organizm może lepiej funkcjonować i lepiej wyglądać. 


2 komentarze:

  1. dziekuje za wiadomosci o tłuszczach... mozna sie zdziwic a kiedy gdzies znow wyjezdzasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to już bardzo niedługo... więc będą nowości i będą świeże fotki, choć jeszcze tyle zaległych chciałabym wrzucić...Ach! Szkoda, że czas nie rośnie na drożdżach :)

      Usuń