niedziela, 18 maja 2014

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Ależ ja uwielbiam desery na ciepło!!! Po prostu uwielbiam! Oczywiście w połączeniu z lodami, które delikatnie się topią i otulają chrupiące świeże i ciepłe kawałki deseru...ach! Rozmarzyłam się! Lepiej zmienię temat, bo pora jest dość późna i takie marzenia zaczynają robić się niebezpieczne ...W ostatnim czasie na naszym stole często gości połączenie truskawek i rabarbaru. Moim zdaniem jest to równie doskonałe połączenie, co pomidory z mozzarellą czy jabłka z cynamonem, dlatego właśnie staram się wykorzystać sezon możliwie maksymalnie :) Jednym z cudownych rezultatów tego połączenia był ostatnio kompot truskawkowo-rabarbarowy z laską wanilii, kardamonem i brązowym cukrem, natomiast dziś prezentuję wam crumble, który powstał zupełnie przypadkowo, bo po prostu musiałam do czegoś zużyć masło, a że akurat na blacie stała mąka krupczatka, stwierdziłam, że kruche ciasto aż samo prosi się o zagniecenie....Z takich przypadków bardzo cieszy się mój mąż, ale i ja nie narzekam! Oto i moja duma!




Porcja na 3-4 osoby
Składniki:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
ok. 1 szklanki mąki krupczatki (daję "na oko", żeby ciasto było lepkie i lekko kruche)
1/3 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

1 szklanka truskawek
1/2 szklanki rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
1 cukier waniliowy

Z masła, cukru, mąki i wiórków zagnieść ciasto. Połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Poukładać truskawki i rabarbar. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie resztą ciasta. Górę posypać płatkami migdałów i zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach. 

Rewelacja! Podawać na gorąco z lodami. 



1 komentarz:

  1. Jesli to twoj pomysł to hmmm.... to masz talent dziewczyno -pycha

    OdpowiedzUsuń