Tak, jak wspominałam wcześniej, bardzo cieszę się z mojego odkrycia, którym jest wegetariańskie mięso :) Dlatego właśnie dziś prezentuję wam przepis na wegetariańską lasagnę bolognese. Ponadto, postanowiłam sprawdzić, czy uda mi się zastąpić tradycyjny sos beszamelowy, którym polewam lasagne, sosem wegańskim. I udało się! Wyszło pysznie i aromatycznie. A ponadto możecie być pewni, że taka lasagne dostarcza cały ogrom wartości odżywczych, a nie opływa tłuszczem i serem, które tylko pompują nasze komórki tłuszczowe :)
Składniki na 4 porcje:
6 płatów lasagne
Składniki na sos bolognese:
400 ml sosu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oliwy
3-4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
1/2 porcji mięsa wegetariańskiego (Wegetariańskie mięso mielone)
Składniki na sos serowy:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki mleka ryżowego
2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
pieprz czarny świeżo mielony
kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
Przygotowanie sosu bolognese:
Cebulkę poddusić na oliwie. Dodać sos pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory. Dodać wegetariańskie mięso. Przyprawić według smaku.
Sos serowy:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć połowę sosu bolognese, następnie płaty lasagne, znów sos bolognese, płaty lasagne, a na końcu sos serowy. Zapiec ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz