Jak pewnie zdążyliście już zauważyć - po prostu uwielbiam serniki! Im więcej wariacji, tym bardziej się cieszę! Moim zdaniem sernik to ciasto/deser, który można przygotować naprawdę na wiele sposobów, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie - lżejsze, cięższe lub leciutkie jak chmurka jak to, co chcę wam dziś zaprezentować. Zawsze bardzo chciałam przygotować leciutki mus sernikowo-truskawkowy i w końcu mi się udało. A ponieważ sezon na truskawki króluje już w pełni, uważam, że jest to jeden z lepszych letnich deserów, jakie można teraz przygotować. Spróbujcie sami!
Składniki:
2/3 kostki masła
250 g herbatników
1 szklanka truskawek
3 łyżki żelatyny wołowej
400 g sera na sernik
1 szklanka cukru pudru
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Truskawki zmiksować i zagotować z żelatyną. Mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko wystudzić. Ser utrzeć z cukrem. Odstawić. Mleko skondensowane ubić i powoli dodawać truskawki. Obie masy połączyć.
Herbatniki zmiksować. Masło roztopić. Połączyć. Wyłożyć w tortownicy. Podociskać łyżką do dna.
Wyłożyć masę serową. Odstawić do zastygnięcia w lodówce.
Dekorować truskawkami, płatkami migdałowymi i miętą.
Podawać z sosem truskawkowym zmiksowanym z miętą.
Sos:
1 szklanka truskawek
2 łyżki brązowego cukru
garść listków mięty
woda (opcjonalnie)
Całość zmiksować na gładką masę.
Wlasnie wlozylam do lodowki :D no ciekawa jestem. Ale na pewno bedzie dobry bo juz sama mase wyjadalam :D
OdpowiedzUsuń