Te muffinki są po prostu super!!! Szczególnie polecam na wiosenne i letnie pikniki, bo idealnie pasują do słonecznej atmosfery i soczystej wiosennej zieleni. Wszyscy, którzy mieli okazję zjeść muffinki, wyrazili bardzo pochlebne opinie, więc bardzo się z tego cieszę. Wy musicie spróbować sami :) Nie musicie się jednak martwić, bo muffinki są proste, szybkie i po prostu nie mogą się nie udać!
Porcja na 12 muffinków
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej (użyłam mąki Basia)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
1/2 szklanki truskawek
1/2 szklanki rabarbaru
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
płatki migdałów
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać. Masło roztopić i delikatnie przestudzić. Utrzeć masło, mleko i jajka. Delikatnie dodawać suche składniki, lekko mieszając.
Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki wielkości ok. 0,5 cm.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do każdej łyżkę ciasta, następnie owoce i znów ciasto.
Kruszonka:
Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nakładać na muffinki. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz