wtorek, 20 maja 2014

Moussaka z soczewicą

Moussaka w wersji warzywnej, którą prezentowałam już dość dawno temu jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, jednak muszę przyznać, że moussaka z soczewicą w pełni jej dorównuje. Jest pyszna, aromatyczna i zdrowa! Soczewica zawiera bardzo dużo białka, wapnia i żelaza, dlatego stanowi doskonałe zastępstwo mięsa dla wegetarian. Soczewica jest niestety dość często pomijana we współczesnej kuchni, a szkoda! Z tego właśnie względu warto wprowadzić ją do diety, ponieważ potrawy z soczewicą są smakowite i łatwe w przygotowaniu. 




Składniki:
2 bakłażany
2 czerwone papryki
1 cebula
350 ml pomidorów pokrojonych w kostkę
1 szklanka zielonej soczewicy
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
2 ząbki czosnku
świeże listki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
płatki chilli

Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki tortowej
1 1/2 szklanki mleka
bazylia
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
mozzarella

Bakłażana pokroić w plastry i lekko osolić. Odstawić na kilka minut, a następnie opłukać wodą. Osuszyć, a następnie smażyć lub grillować na patelni. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 

Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulkę, czosnek i paprykę pokroić i poddusić na oliwie. Wlać wino i dusić pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić jeszcze przez 5-7 minut. 
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dodać do sosu pomidorowego. Przyprawić. Wyłożyć na bakłażany. 

Ugotować sos. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i zagotować, ciągle mieszając. Przyprawić. 
Wylać na moussakę i całość posypać mozzarellą. 

Zapiec w piekarniku przez ok. 25 minut w 180 stopniach. 




6 komentarzy:

  1. Rewelacja..... naprawde zrobiłam polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobilas smaka....uwielbiam soczewice a w takiej wersji jeszcze nie robilam :) juz niedlugo sie za to biore :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednak robie dzisiaj :) myslisz ze moge pominac wino? zmieni mocno smak na gorsze? Akacka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz, ale wina w moussace wcale nie czuć. Dusisz z dodatkiem wina, więc całe odparowuje. Ale myślę, że bez wina też będzie pycha!

      Usuń
  4. Jaki wymiar formy w ktorej robilas moussace? I na ile osob mniej wiecej porcja?
    Czy soczewice trzeba wczesniej namaczac czy od razu ją gotuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma standardowa prostokątna (naczynie żaroodporne). Myślę, że porcja na 4-6 osób, ale można przechowywać w lodówce :) Soczewicy nie trzeba namaczać. Można od razu gotować - uważaj, żeby nie rozgotować. Powodzenia!

      Usuń