Porcja na 4 osoby
Składniki:
2 wiązki białych szparagów - ok. 20 szparagów
3 ząbki czosnku
1 ziemniak
1 marchewka
1/2 małej czerwonej cebuli
bulion warzywny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska
3 łyżki oliwy z oliwek
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony
listki świeżej bazylii
płatki migdałów do dekoracji
czarny sezam do dekoracji
Białe szparagi obrać ze skórki (od główki w dół) i wypłukać. Czosnek, cebulkę i bazylię poddusić na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki szparagi, ziemniak i marchewkę. Podsmażyć przez ok. 5 minut, następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przyprawić według smaku. Zmiksować na gładką kremową masę - białe szparagi wymagają dłuższego miksowania, ponieważ często mają włoski/ścięgna, których lepiej się pozbyć, aby nie irytowały nas podczas jedzenia i nie odbierały przyjemności konsumpcji.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów, czarnym sezamem i bazylią.
Białe szparagi obrać ze skórki (od główki w dół) i wypłukać. Czosnek, cebulkę i bazylię poddusić na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki szparagi, ziemniak i marchewkę. Podsmażyć przez ok. 5 minut, następnie zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Przyprawić według smaku. Zmiksować na gładką kremową masę - białe szparagi wymagają dłuższego miksowania, ponieważ często mają włoski/ścięgna, których lepiej się pozbyć, aby nie irytowały nas podczas jedzenia i nie odbierały przyjemności konsumpcji.
Podawać z prażonymi płatkami migdałów, czarnym sezamem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz