piątek, 12 lipca 2013

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Wiem, że wiele osób obawia się przygotowywania ucieranego ciasto, ponieważ często pojawia się w nim zakalec. Przepis, który chcę wam dziś zaprezentować, jest naprawdę doskonały, a co najważniejsze "BEZ-ZAKALCOWY" :)

Lekkie i puszyste ciasto, kwaskowy smak truskawek i delikatna kruchość kruszonki sprawiają, że ciasto idealnie nadaje się na ciepłe letni dni, kiedy smak owoców jest po prostu najlepszy. 


Porcja do tortownicy
200 g masła
180 g cukru pudru
5 jaj
5 łyżek mleka
330 g mąki tortowej
300 g truskawek

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mleko. Zmniejszyć obroty robota kuchennego. Następnie dodać mąkę, delikatnie mieszając. 
Białka ubić i dodać do masy delikatnie mieszając. 
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy. 

Truskawki wyszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Gęsto rozłożyć na cieście. 

Kruszonka:
1/2 kostki miękkiego masła
2-3 łyżki cukru pudru
ok. 1 szklanki mąki tortowej 

Składniki szybko zagnieść ręką tak, aby ciasto było miękkie i delikatne. Rozłożyć kruszonkę na truskawkach. 

Całość piec ok 45 minut w 180 stopniach. Następnie otworzyć piekarnik i zostawić ciasto, aby łagodnie się przestudziło. 




2 komentarze:

  1. Takie dla babci i dziadka :D apropo naszej dzisiejszej rozmowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :))) Ale na szczęście nie tylko!!!

      Usuń