czwartek, 18 lipca 2013

Kasza jaglana z gorgonzolą i szparagami

Wiem, że trudno już dostać świeże szparagi, jednak chcę podzielić się z wami tym przepisem, ponieważ łatwo go zmodyfikować (np. zamiast zielonych szparagów użyć fasolkę szparagową) lub zamiast świeżych szparagów użyć szparagi ze słoika lub mrożone, które są również smaczne. Kasza jaglana, jak wspominałam już wcześniej, jest bardzo wartościowa, dlatego z pewnością warto włączyć ją w dietę, tym bardziej, że jest pyszna i gotuje się szybciej niż ziemniaki :)

 Porcja na 2 osoby

2/3 szklanka kaszy jaglanej (ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu)
Pęczek zielonych szparagów (ok. 12)
2 łyżki masła
50-70 g gorgonzoli (można zastąpić niebieskim serem pleśniowym)
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
2-3 ząbki czosnku

Szparagi umyć, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 7 minut). 
Masło i gorgonzolę rozpuścić na patelni. Czosnek przecisnąć i wrzucić na patelnię wraz ze szparagami. Dodać kaszę, przyprawić i dokładnie wymieszać. 

Ilość masła i gorgonzoli można regulować zgodnie z preferencjami. Należy pamiętać jednak, że gorgonzola ma specyficzny smak i lepiej nie użyć za dużo, żeby nie zagłuszyć pozostałych smaków. 

Podawać jak ziemniaki czy ryż. Aby zyskać kształt, który widać na zdjęciu, wykorzystałam specjalne ringi. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz