Porcja na 5-6 tortilli
5-6 naleśników lub tortilli
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 szczypta soli
1-2 łyżki otrębów pszennych
ok. 1 1/2 szklanki mąki (w zależności od tego jak tęgie ciasto naleśnikowe lubicie)
Sos 1:
2 małe cukinie
1 cebula
2 papryki czerwone
Oliwa z oliwek
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
1 szklanka czerwonej fasolki (może być z puszki lub świeżo ugotowana)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Warzywa pokroić na kawałki i poddusić na oliwie. Przyprawić. Dodać fasolę, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Sos powinien być dość pikantny. Można dodać papryczkę chilli.
Sałatka:
6 dużych liści zielonej sałaty
3 pomidory
3 ogórki kiszone lub konserwowe
Sałatę porwać na kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Lekko posolić i popieprzyć.
Sos 2:
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
Sól morska
Odrobina bazylii
Wymieszać wszystkie składniki.
Na połowie naleśnika nałożyć gorący sos warzywny (sos 1). Na nim rozłożyć sałatę i zalać sosem czosnkowym (sos 3). Złożyć naleśnika wpół (przedstawione na fotografiach poniżej). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz