wtorek, 23 lipca 2013

Tortilla meksykańska

Lekki, szybki i smakowity obiad doskonały na gorące letnie dni - tortilla meksykańska w wersji opracowanej przez pewną cudowną kobietkę (która wie, że to o niej właśnie mowa). Kiedy zjadłam u niej po raz pierwszy tortillę od razu wiedziałam, że częściej będę miała ochotę ją smakować - czy to w wersji oryginalnej, czyli z tortillą kukurydzianą, którą można zakupić w sklepie lub zrobić samodzielnie z mąką kukurydzianą, czy też po prostu z naszym tradycyjnym polskim naleśnikiem. 

Porcja na 5-6 tortilli

5-6 naleśników lub tortilli

Naleśniki:

1 szklanka mleka
1 jajko
1 szczypta soli
1-2 łyżki otrębów pszennych
ok. 1 1/2 szklanki mąki (w zależności od tego jak tęgie ciasto naleśnikowe lubicie)

Sos 1:
2 małe cukinie
1 cebula
2 papryki czerwone
Oliwa z oliwek
Sól morska
Pieprz czarny świeżo mielony
1 szklanka czerwonej fasolki (może być z puszki lub świeżo ugotowana)
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Warzywa pokroić na kawałki i poddusić na oliwie. Przyprawić. Dodać fasolę, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Sos powinien być dość pikantny. Można dodać papryczkę chilli. 

Sałatka:
6 dużych liści zielonej sałaty
3 pomidory
3 ogórki kiszone lub konserwowe

Sałatę porwać na kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Lekko posolić i popieprzyć. 

Sos 2:
200 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
Sól morska
Odrobina bazylii

Wymieszać wszystkie składniki. 

Na połowie naleśnika nałożyć gorący sos warzywny (sos 1). Na nim rozłożyć sałatę i zalać sosem czosnkowym (sos 3). Złożyć naleśnika wpół (przedstawione na fotografiach poniżej). Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz