Połączenie zmrożonego granite z kremowym mascarpone jest niezwykłe. Zmienność smaku wypełniającego usta jest zaskakująca, pyszna, wprost idealna na gorący letni wieczór...Kawałeczki lodu chłodzą, a lekka masa otula doskonałą kremowością. Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a nie tylko świetnie smakuje, ale równie atrakcyjnie wygląda.
Porcja dla 4 osób
Owoce do dekoracji: truskawki i jagody
Granite:
1 1/2 szklanki truskawek
1 szklanka jagód
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki zmiksować i przelać do płaskiego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na ok. 7-8 godzin, od czasu do czasu rozdrabniając widelcem.
Masa:
350 ml schłodzonej śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie Śnieżki (opcjonalnie)
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Można dodać Śnieżkę. Kiedy śmietana będzie ubita, wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone.
Deser układać warstwami: granite - masa - granite - masa. Dekorować owocami.
Przepyszna smietana wychodzi!!!
OdpowiedzUsuń