wtorek, 9 lipca 2013

Granite truskawkowo-jagodowe z mascarpone

Połączenie zmrożonego granite z kremowym mascarpone jest niezwykłe. Zmienność smaku wypełniającego usta jest zaskakująca, pyszna, wprost idealna na gorący letni wieczór...Kawałeczki lodu chłodzą, a lekka masa otula doskonałą kremowością. Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a nie tylko świetnie smakuje, ale równie atrakcyjnie wygląda. 



Porcja dla 4 osób

Owoce do dekoracji: truskawki i jagody

Granite:
1 1/2 szklanki truskawek
1 szklanka jagód
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować i przelać do płaskiego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na ok. 7-8 godzin, od czasu do czasu rozdrabniając widelcem. 

Masa:
350 ml schłodzonej śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie Śnieżki (opcjonalnie)

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Można dodać Śnieżkę. Kiedy śmietana będzie ubita, wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone. 

Deser układać warstwami: granite - masa - granite - masa. Dekorować owocami. 



1 komentarz: