piątek, 7 czerwca 2013

Dorsz na poduszeczce ze szpinaku z pikantną papryką

Dziś prezentuję wam mój nowy smakowity sposób podania ryby. Rybę na szpinaku już pewnie widzieliście nie raz, ale ponieważ chciałam dodać koloru i pikanterii, postanowiłam dodatkowo udekorować ją sosem z czerwonej papryki "na ostro". Wygląda ślicznie i równie dobrze smakuje. Oczywiście praktycznie każdą rybę możecie podać w taki właśnie sposób - wszystko zależy od waszych upodobań :)



Porcja na dwie osoby

Składniki:
2-3 filety rybne
1 czerwona papryka
Kilka gałązek koperku
Szczypta pepperoncino
2 łyżki sosu sweet chilli
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
Tellofix/wegeta
3 łyżki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła

Szpinak umyć i zblanszować na oliwie. Przyprawić czosnkiem, tellofixem i dodać śmietankę. 

Paprykę pokroić w kosteczkę i poddusić na oliwie z pepperoncino, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na koniec dodać sos sweet chilli. 

Rybę opłukać, posypać przyprawą do ryby i czosnkiem. Każdy kawałek rozłożyć na folii. Równomiernie rozłożyć masło, a następnie zawinąć folią. Piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut. 

Szpinak ułożyć na talerzu, następnie nałożyć na niego rybę i udekorować sosem z papryki. 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz