czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z łososiem, fetą i avocado

Dziś przedstawiam wam jedną z najsmaczniejszych i atrakcyjnych wizualnie kompozycji sałatkowych. Pomysł przywiozłam z Chorwacji, ale raczej nie można powiedzieć, że jest to typowo chorwackie danie ;) Jedno jest pewne: sałatka jest pyszna i super szybka! Myślę, że nie muszę was przekonywać, bo chyba samo połączenie łososia i avocado was przekonuje... 


Składniki na 2 porcje:
2 liście sałaty lodowej
2 garście rukoli
70 g fety
100 g wędzonego łososia 
10 pomidorków koktajlowych
1 avocado
8 czarnych oliwek
1/2 białej cebuli
Pieprz czarny świeżo mielony

Sos:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
Sól morska
Tellofix / wegeta

Sałatę rozłożyć na talerzach. Pomidorki i oliwki pokroić na pół. Rozłożyć na liściach sałaty. Cebulę pokroić w piórka, avocado w plasterki, a fetę w kostkę i również ułożyć na sałatce. Łososia pokroić w paseczki i udekorować sałatkę. Oprószyć pieprzem. 

Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. 

Jeśli wolicie odrobinę lżejszą wersję sosu, można oczywiście przygotować sos winegret. Oba doskonale pasują do tej kompozycji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz