niedziela, 16 czerwca 2013

Potrawka tajska

W końcu udało mi się zmobilizować i zakupić wszystkie potrzebne składniki, a przede wszystkim nie zapomnieć zrobić zdjęcia potrawy, którą przywiozłam jako pamiątkę z podróży do Australii. Dziś chcę przedstawić ją wam w lekko zmodyfikowanej wersji. Jest to potrawa tajska, którą przygotowała moja kuzynka. W Australii kuchnia azjatycka jest na zdecydowanie wyższym poziomie niż u nas, pewnie dlatego że zwyczajnie jest o wiele bardziej popularna, również ze względu na liczbę Azjatów, którzy tam mieszkają. 




2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki sosu sweet chilli
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki drobno pokrojonego świeżego imbiru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 czerwona papryka
200 g kwiatków brokuła
425 g kukurydzy mini pokrojonej na kawałki
150 g groszku cukrowego / fasolki szparagowej
3 łyżki mleka kokosowego


Olej wlać na patelnię. Dodać cebulę pokrojoną w plastry i rozgnieciony czosnek. Poddusić chwilkę, dodać sosy, wodę, imbir i mąkę. Paprykę pokroić na paseczki, a groszek/fasolę na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i dusić aż zmiękną. 
Na koniec dodać mleko kokosowe. Wymieszać. 
Podawać na gorąco z makaronem ryżowym, noddlami lub ryżem. 



Smacznego!!!! U mnie jeszcze się dymi (co widać na zdjęciu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz