125 g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki wody
Szczypta soli
1 żółtko
Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 1h. Następnie wyłożyć do formy i zapiec przez ok. 15 minut.
Nadzienie:
Pęczek zielonych szparagów
ok. 10-12 suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
3 jajka
1/2 szklanki mleka
Sól himalajska
Pieprz czarny świeżo mielony
Bazylia
Czosnek
Szparagi umyć i przekroić na pół. Jeśli trzeba odciąć lub odłamać twardą końcówkę. Ułożyć na podpieczonym cieście. Pomidory pokroić w paski i rozłożyć na szparagach. Mozzarellę pokroić w plasterki i przykryć nadzienie. Pozostałe składniki roztrzepać i wylać na nadzienie. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20-25 minut w 170 stopniach. Jeśli trzeba, skręcić temperaturę, aby nie spalić quiche, ponieważ musi być w piekarniku wystarczająco długo, żeby szparagi lekko zmiękły.
Smacznego!
Kiedy będę mógł znów czytać o miejscach gdzie jest lepsza pogoda niż w tej mokrej i zimnej Polsce?
OdpowiedzUsuńOtóż dziś - jak na życzenie - zaczęłam przygotowywać post podróżniczy...nie wiem, czy jednak będzie satysfakcjonujący pod względem pogody ;P
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto!!!!
OdpowiedzUsuń